Carolus Enckell

Carolus Enckell (1945-2017) oli eturivin suomalaisia taidemaalareita, jonka laajaan takautuvaan näyttelyyn oli koottu taiteilijan teoksia 1960-luvun lopulta tähän päivään.

Enckellin vähäeleisissä teoksissa on usein lähtökohtana maisema, mutta keskeisintä on väri ja valon kuvaaminen. Enckellillä välitön havainto pelkistyy puhtaiksi värikentiksi ja geometriaan perustuviksi sommitelmiksi kuten raidoiksi.

Enckell pyrkii häivyttämään teoksistaan yksilöllisyyden, jotta teokset toimisivat ikonitaiteen tavoin tunnelmallisina hiljentäjinä, taiteilijan pysytellessä taustalla. Hänen teoksensa perustuvat taide- ja kulttuurihistoriallisille lainauksille osittain kritiikkinä yliarvostettua originaalisuutta vastaan. Erityisesti modernismin historia on innoittanut Enckelliä.

Enckellin monet lähes pyhiinvaellusmatkoja muistuttavat matkat Kaukoitään, Pohjois-Afrikkaan, Amerikkaan sekä Välimeren alueelle ovat tarjonneet loputtomasti aineksia taiteelliseen työskentelyyn. Myös muinaiset kulttuurit ovat innoittaneet Enckelliä.

Enckell nimettiin Vuoden taiteilijaksi 1990 ja hänelle on myönnetty muun muassa Carnegie Art Award (2001) sekä Pro Finlandia -mitali (2009).