Ulkomainen kokoelma

Sara Hildénin Säätiön ulkomainen kokoelma heijastelee teosten hankintahetkien kansainvälisiä tyylisuuntauksia. Kokoelma välittää eurooppalaisen modernismin historiaa vuodesta 1905 (Georges Rouault’n vesivärimaalaus Portto) uuden vuosituhannen vaihteeseen ja havainnollistaa kuvataiteessa tuona aikana tapahtuneita muutoksia. Samalla se kertoo, miten taiteenkerääjä professori Sara Hildén omilla valinnoillaan vaikutti siihen miltä taiteen historia kokoelman valossa näyttää.

Sara Hildénin Säätiön ulkomaiseen kokoelmaan kuuluu lähes 600 maalausta, veistosta, piirustusta ja grafiikan vedosta.

1960-luku: informalismi, geometrinen abstrakti taide, kineettinen taide

Informalismi oli 1960-luvun eurooppalaisen kuvataiteen valtavirtaus, joka korosti taiteilijan yksilöllistä ja välitöntä ilmaisun vapautta sekä taiteilijan kokemaa tunnetilaa teoksen sisällöllisenä lähtökohtana. Informalismi on hyvin edustettuna Sara Hildénin Säätiön kokoelmassa, mukana ovat sen keskeiset ranskalaiset ja espanjalaiset mestarit kuten Pierre Soulages, Jean Dubuffet, Jean Fautrier, Rafael Canogar, Roger Bissière, Alfred Manessier, Antoni Tàpies sekä saksalainen Hans Hartung, kiinalainen Zao Wou-Ki ja italialainen kuvanveistäjä Luciano Minguzzi.

Informalismin rinnalla vaikutti ja kilpaili 1960-luvulla kubismista ammentava geometrinen abstrakti taide, joka suosi harmoniaa ja säännönmukaisuutta, selkeitä muotoja ja tasaisia väripintoja. Suunnan edustajia kokoelmassa ovat mm. Josef Albers, Max Bill, Alberto Magnelli, Richard Mortensen ja Serge Poliakoff. Kiihkeämpään rytmiin teoksissaan pyrkivät kokoelman kineettisen taiteen edustajat, jotka yhdistivät kuvaan liikkeen, kuten unkarilainen Victor Vasarely sekä valokineettisistä teoksistaan tunnetut niin ikään unkarilainen Nicolas Schöffer ja argentiinalainen Julio Le Parc.

1970-luku: uusrealismi ja figuratiivisen taiteen suuntaukset

1970-luvulla nousivat esiin uuden realismin ja figuratiivisen taiteen suuntaukset. Kehitysvaiheesta on kokoelmassa useita esimerkkejä: mm. ranskalaiset uusrealistit Arman ja Jean-Olivier Hucleux, bulgarialaissyntyinen Christo ja chileläinen fotorealisti Claudio Bravo sekä amerikkalaiset Edward Kienholz ja George Segal. Armanin ohella kaksi jälkimmäistä ovat tuoneet todellisuuden näyttelysaleihin konkreettisessa muodossa, yksittäisinä esineinä ja esine-tilasommitelmina.

Nykytaiteen rinnalla modernin taiteen klassikot

Vaikka Sara Hildénin ensisijaisena tavoitteena oli ollut nykytaiteen kokoelman luominen, hän tunsi alusta saakka kiinnostusta modernin taiteen klassikoiden tuotantoa kohtaan. Nykytaiteilijoiden rinnalla kokoelmassa edustettuina ovat eräät modernin taiteen varhaisemmat mestarit kuten kuvanveistäjät Alberto Giacometti ja Henry Moore ja taidemaalarit Francis Bacon, Victor Brauner, Giorgio de Chirico, Paul Delvaux, Paul Klee, Aristide Maillol, Joan Miró, Giorgio Morandi, Georges Rouault, Graham Sutherland, Nicolas de Staël ja Yves Tanguy sekä modernin taiteen klassikot Pierre Bonnard, Juan Gris, Fernand Léger ja Pablo Picasso, joiden teokset tarjoavat mahdollisuuden tutustua vuosisadan alkupuolen taidehistoriallisiin ilmiöihin.

1980- ja 90-luvut: perusnäyttelykokonaisuuden täydennys

1980- ja -90-luvuilla kokoelmaan liitettyjen uusien teosten tavoitteena oli yhdessä kokoelman aikaisemmin hankittujen teosten kanssa aikaansaada yhtenäinen, visuaalisesti tasapainoinen ja rikas museon perusnäyttelykokonaisuus. 1980-luvun hankintoja olivat mm. Claude Viallat, Frank Stella ja Pierre Buraglio. Professori Sara Hildénin kuoleman jälkeen kokoelman kartuttamista on jatkanut Sara Hildénin Säätiön hallitus. 1990-luvun uusia taiteilijoita kokoelmassa ovat Jean-Charles Blais, Enzo Cucchi, Tony Cragg, Richard Long, Mario Merz, Susana Solano ja Bernard Venet.

2000-luku: nykytaiteen ilmiöitä

2000-luvulla teoshankinnat ovat keskittyneet nykytaiteen ilmiöihin siten, että painotus on tietoisesti ollut maalauksissa ja veistoksissa. Uusina taiteilijaniminä kokoelmaan on hankittu esimerkiksi A. R. Penck, Jacob Dahlgren, Ross Bleckner, Marc Swanson, Andreas Eriksson, Berta Fischer, Jason Martin, Mariko Mori ja Daniel Jacoby. Useat hankinnoista on tehty museon järjestämistä näyttelyistä kuten Sean Scully, Richard Deacon, Wilhelm Sasnal, Subodh Gupta, Ellen Gallagher ja Erwin Wurm.

Viimeisimpiä teoshankintoja