Heikki Marila

”Kauneus on ollut minulle kuvan tekemisessä keskeisessä asemassa. Rakennan kuvaa siihen suuntaan, tietoisesti tai tiedostamatta, mikä on vallitseva (länsimainen) kauneuskäsitys. Viehättävyys ja viettelevyys lyövät läpi niin, että ihminen pysähtyy katsomaan. Kauneus on tässä kaikessa tärkeässä asemassa. Kuvassa täytyy olla kauneuden ilmentymä.”

Suomalaisen nykytaiteen tunnetuimpiin nimiin kuuluva Heikki Marila (s. 1966) on Sara Hildénin Säätiön kokoelmataiteilija. Hän voitti vuonna 2011 Pohjoismaiden suurimman maalaustaiteen palkinnon, Carnegie Art Awardin. Marila tunnetaan etenkin suurikokoisista öljymaalauksistaan ja intensiivisistä teemoistaan, kuten raamatullisista aiheista, omakuvista ja kukka-asetelmista. Sara Hildénin taidemuseon takautuvassa näyttelyssä tulee olemaan esillä Marilan ikonisia kokonaisuuksia ja myös sellaisia teoksia, joita ei ole ollut aiemmin esillä.

Marilan maalaukset leikkivät kontrasteilla yhdistäen henkisen, kauniin ja ylevän lihalliseen, ruumiilliseen ja vastenmieliseen. Hänen maalauksissaan on vahvaa fyysistä materiaalisuutta, jota korostavat vuoropuhelu esittävien ja ei-esittävien elementtien välillä sekä paksut öljyvärikerrokset.

Öljyvärein maalattu värisommitelma punaruskean, oranssin, punaisen ja valkoisen sävyjä paksuina maalikerroksina ja suurella siveltimellä vedettyinä. Kokonaisuudesta syntyy vaikutelma kukista tummaa taustaa vasten.
Jussi Koivunen.

Heikki Marila, Kukat CXIII, 2021. Öljy kankaalle, 185 x 200 cm. Sara Hildénin Säätiö