Kiki Smith

Procession

Amerikkalaistaiteilija Kiki Smith (s. 1954) on nykykuvanveiston edelläkävijöitä ja yksi aikamme merkittävimmistä taiteilijoista. Hänen monimuotoinen tuotantonsa luotaa poliittisia ja yhteiskunnallisia aiheita sekä ihmisluonnon filosofisia ja henkisiä puolia. Hän tutkii ihmisruumista pelkäämättä tabuja, nöyryytyksiä tai häpeän asettamia rajoitteita ja tuo näin conditio humanan, ihmisen osan, mukaan julkiseen keskusteluun.

Näyttely valotti New Yorkissa asuvan taiteilijan monimuotoista tuotantoa ja seurasi hänen uransa vaiheita 1980-luvun alusta nykypäivään asti. Painopiste oli erityisesti veistoksissa.

Procession oli lavea valikoima Kiki Smithin veistoshahmoja ja kertomuksia, jotka kulkevat katsojan silmien editse kuin voimallisten ja karismaattisten teosten juhlakulkue. Näyttelyn nimi Procession oli suora viittaus Smithin taiteelliseen tuotantoon, jota hän on kartuttanut jo yli kolmella vuosikymmenellä. Procession, eteneminen, on Smithin teosten keskeinen teema.

Näyttely oli ensimmäinen Kiki Smithin tuotantoa esittelevä laaja retrospektiivi Euroopassa. Müncheniläisen Haus der Kunstin kokoaman näyttelyn kuraattorina toimi Petra Giloy-Hirtz. Näyttely oli esillä Münchenissä keväällä 2018 ja se on sovitettu Sara Hildénin taidemuseoon yhteistyössä taiteilijan ja kuraattorin kanssa.