Marika Mäkelä

Sara Hildénin taidemuseoon koottu laaja retrospektiivinen näyttely esitteli taiteilijan tuotantoa vuosilta 1976–2014. Mukana olivat kaikki taiteilijan keskeiset teemat ja tekniikat. Sara Hildénin säätiön kokoelmateosten ohella esillä oli teoksia useista muista julkisista ja yksityisistä kokoelmista.

Marika Mäkelä (s. 1947) on Suomen merkittävimpiä taidemaalareita. Hänen värikylläisille, monikerroksisille teoksilleen on ominaista aistillisuus ja koristeellisuus. Mäkelä maalaa ihmisyyttä, joka peilautuu luontoon, mutta yhtä usein teoksen lähtökohtana on onnentunne tai vaikeakin elämänvaihe.

Mäkelän taiteessa koristeellisuudella on ollut keskeinen rooli. Hän on tehnyt pääasiassa abstraktia taidetta. Teosten esittävät elementit liittyvät ornamentteihin, kulttuurisiin symboleihin ja ihmisenkaltaisiin figuureihin. Luontokokemukset ovat vaikuttaneet Mäkelän taiteeseen, ja valon ilmentäminen on ollut hänelle tärkeää. Materiaalintuntu toteutuu paitsi paksuina maalikerroksina, myös kaiverrettuina puupintoina.

Mäkelä on saanut kuvataiteen valtionpalkinnon vuosina 1974 ja 1984. Mäkelä valittiin Ars Fennica -palkintoehdokkaaksi 1992. Suomen Kulttuurirahaston erikoispalkinto Mäkelälle myönnettiin 1994 ja hän sai Pro Finlandia -mitalin 2006. Mäkelä oli Carnegie Art Award 2014 -ehdokkaana teoksilla Idän kukkia, Tiibetiläinen morsiussatula ja Kolme kertaa lämmin.