Thomas Schütte

Frauen

Thomas Schütte (s. 1954) on yksi aikamme merkittävimmistä kuvanveistäjistä ja tunnetuimmista nykytaiteilijoista. Hänen teoksiaan on mahdollista nähdä keskeisissä nykytaiteen katselmuksissa ja niitä kuuluu merkittävimpiin kokoelmiin ympäri maailmaa. Koko Sara Hildénin taidemuseon kattanut näyttely Frauen oli Thomas Schütten ensimmäinen yksityisnäyttely Pohjoismaissa.

Frauen-näyttelyssä oli esillä Frau-veistosten sarja (1999–2011), keramiikkafiguureja (1999) ja vesivärimaalauksia Deprinotes-sarjasta (2006–08). Frauen-sarjaan kuuluu yhteensä 18 teräksestä, pronssista tai alumiinista valmistettua erilaista naishahmoa, jotka olivat kaikki nähtävillä Sara Hildénin taidemuseossa. Luonnollista kokoa suuremmat veistokset esittävät muodonmuutoksen läpikäyneitä naisvartaloita. Jokainen niistä lepää suurella rautajalustalla, joka on olennainen osa veistosta. Sarja kommentoi länsimaisen kuvanveistotaiteen historiaa, mutta samalla siinä on vahva omaelämäkerrallinen ja henkilökohtainen ulottuvuus. Schütte käsittelee alastonta naisen kehoa ja lainaa klassisia veistosmuotoja päätyen väkivaltaisesti vääntelehtiviin asentoihin ja leikkautuviin jäseniin. Hän on käsitellyt eri tavoin myös materiaalia esimerkiksi värityksen ja pintatyöstämisen keinoin.

Suuret veistokset ovat saaneet alkunsa taiteilijan pienempien, spontaanisti syntyneiden keramiikkafiguureiden pohjalta. Savi pehmeänä materiaalina on omiaan jäljentämään tunnetilan. Figuurit ovat valikoima taiteilijan fantasioita pin-up-tytöistä miltei tunnistamattomaksi pelkistettyyn, litistettyyn muotoon. Osa keramiikkafiguureista on päätynyt suurikokoisten Frau-veistosten prototyypeiksi.

Frauen-näyttelyn teokset lainattiin taiteilijan omasta kokoelmasta, Stiftung Kunstsammlung Nordrhein-Westfalenista Düsseldorfista ja Friedrich Christian Flick -kokoelmasta Berliinistä. Näyttely on ollut aiemmin esillä Castello di Rivolissa Torinossa keväällä 2012, missä sen kuratoivat museon silloinen johtaja, Geneven taidehallin johtaja Andrea Bellini sekä Dr. Dieter Schwarz, Kunstmuseum Winterthurin johtaja läheisessä yhteistyössä taiteilijan kanssa. Thomas Schütte asuu ja työskentelee Düsseldorfissa.