Sara Hildénin taidemuseon kesänäyttely tutkii tilaa

Maalaus, jonka keskiössä on punaiseinäisen huoneen nurkka. Vihreämustat pysty- ja vaakalistat sekä keltaisen ja puunruskeat vaakalistat korostavat seinien ja tilan tyhjyyttä: maalauksen aiheena on arkkitehtoninen rakenne ja tyhjä tila.

Näyttelyssä Teos tilassa, tila teoksessa pohditaan, miten taiteilijat ovat käsitelleet tilaan, tilallisuuteen ja arkkitehtuuriin liittyviä kysymyksiä.

Esillä on maalauksia, piirustuksia, veistoksia sekä tilallisia installaatioita yli kolmeltakymmeneltä taiteilijalta. Näyttely perustuu Sara Hildénin Säätiön kokoelmaan, ja sitä täydentävät näyttelyyn valmistuvat teokset taiteilija Antti Oikariselta ja taiteilijakaksikolta Grönlund – Nisunen.

Antti Oikarisen taiteessa on aina tilallinen lähtökohta, ja hän ei koskaan tee yksittäisiä teoksia, vaan kokonaisia näyttelyitä. Myös näyttelyssä Teos tilassa, tila teoksessa Oikarisella on oma tilallinen ja sisällöllinen kokonaisuus, näyttely näyttelyn sisällä.

Grönlund – Nisusen näyttelyyn tekemä installaatio on saanut innoituksensa Sara Hildénin taidemuseon arkkitehtuurista, ja sitä voi ajatella eräänlaisena kunnianosoituksena nykyiselle rakennukselle, josta museo on muuttamassa pois.

Teos tilassa, tila teoksessa jatkaa Sara Hildénin taidemuseon teemoitettujen kokoelmanäyttelyiden sarjaa, joka tuo esiin Sara Hildénin Säätiön taidekokoelman laajuutta ja monipuolisuutta, sen jatkuvaa kasvua ja luo linkityksiä ajankohtaisiin aiheisiin ja kysymyksiin.

Näyttelyn taiteilijoita ovat: Martti Aiha, Francis Bacon, Stephan Balkenhol, Juhana Blomstedt, Otto Boll, Claudio Bravo, Giorgio de Chirico, Jacob Dahlgren, Paul Delvaux, Carolus Enckell, Erik Enroth, Veikko Eskolin-Esk, Lucio Fontana, Grönlund – Nisunen, Eero Hiironen, Chantal Joffe, Dennis Johnson, Howard Kanovitz, Harry Kramer, Matti Kujasalo, Pe Lang, Pentti Lumikangas, Jussi Niva, Antti Oikarinen, Kimmo Ojaniemi, Tamara Piilola, Isabel Quintanilla, Daniel Quintero, Silja Rantanen, Nina Roos, Eino Ruutsalo, George Segal, Jesús Rafael Soto, Yves Tanguy, Gérard Titus-Carmel, Victor Vasarely, Willy Weber, Adam Winner.

Näyttelyn lähtökohtana on ollut Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennushanke, jonka keskeisenä tavoitteena on saada pysyvät näyttelytilat Sara Hildénin Säätiön taidekokoelmalle.

Teos tilassa, tila teoksessa  9.6.–3.9.2023.