Teos tilassa, tila teoksessa

Sara Hildénin taidemuseon kesänäyttely tutkii tilaa. Näyttely perustuu Sara Hildénin Säätiön kokoelmaan ja se pohtii ihmisen, taiteen ja tilan suhdetta.

Kautta aikojen taiteilijat ovat teoksissaan käsitelleet tilaan, tilallisuuteen, arkkitehtuuriin, rakennettuun miljööseen ja rakenteisiin liittyviä aiheita ja kysymyksiä. Kesänäyttelyssä aihetta käsitellään erityisesti Sara Hildénin Säätiön taidekokoelman näkökulmasta. Teosten kautta tarkastellaan minkälaisia muotoja, tulkintoja ja kommentteja aihe on kokoelman teoksissa saanut. Mukana ovat muun muassa Antti Oikarinen, Silja Rantanen, Nina Roos, Jussi Niva ja Pentti Lumikangas, joilta jokaiselta nähdään laaja teoskokonaisuus. Näyttelyssä on myös Lucio Fontanan, Otto Bollin ja Victor Vasarelyn teoksia sekä otos Sara Hildénin Säätiön laajasta kineettisen taiteen kokoelmasta.

Kokoelmateoksia täydentävät näyttelyyn valmistuvat taideteokset, joita toteuttamaan museo on kutsunut kuvataiteilija Antti Oikarisen sekä taiteilijat Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen.

Teos tilassa, tila teoksessa jatkaa museon teemoitettujen kokoelmanäyttelyiden sarjaa. Näyttely on saanut innoituksensa Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennushankkeesta, jonka on kaavailtu valmistuvan Finlaysonin alueelle vuoden 2027 vaiheilla. Uudessa museorakennuksessa olisi tilat paitsi vaihtuvien näyttelyiden myös taidekokoelman esittelyyn.

Silja Rantanen: Silja Rantanen, Keskinäisten suhteiden vaikutelma tietyltä etäisyydeltä, 1991. Öljy kankaalle. Sara Hildénin Säätiö.
Jussi Koivunen.